El 4 de novembre s’inaugura la primera promoció d’habitatges i locals socials de La Titaranya al Centre Històric de Valls

Es faran visites guiades a l’edifici per donar a conèixer el model d’habitatge cooperatiu, i per atendre persones interessades en la segona promoció al C/dels Metges.

Dissabte 4 de novembre s’inaugura la primera promoció d’habitatges i locals socials de la cooperativa vallenca La Titaranya SCCL. Les obres van començar el novembre del 2021 i al desembre del 2022 es van inaugurar els baixos de l’edifici, amb l’obertura de la botiga ecològica i de Venda de Proximitat del Grup de Consum La Bajoca.

En aquesta primera promoció s’inaugura la restauració de l’edifici patrimonial de “Ca Robusté”, catalogat com a BCIL. Els importants elements arquitectònics, artístics i històrics que s’han restaurat són visitables i conviuen amb els nous usos d’habitatge, econòmics i socials: 7 Habitatges de Protecció Oficial, les oficines de L’Economat SCCL, la botiga de La Bajoca i una sala d’actes del Casal Popular La Turba.

El cost total de la promoció és de 2’5 milions d’euros, que s’ha cobert amb un crèdit de la cooperativa de serveis financers Coop57 i el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona, així com d’una cinquantena d’entitats i persones. Enguany La Titaranya també ha assolit amb èxit una campanya de crèdits personals remunerats per valor de més de 300.000€, que demostra el suport i confiança popular en aquest projecte de transformació social.

Les persones i entitats sòcies han aportat un capital social de 20.000€ per pis/local, retornable si decideixen marxar, que els dóna el dret d’ús de per vida. Paguen una quota mensual de 400€ de mitjana que no està subjecte a l’increment de l’IPC ni a les fluctuacions del mercat; també  inclou el manteniment de l’edifici i una quota de solidaritat per cobrir possibles impagaments davant situacions econòmiques adverses de les sòcies. La idea del model d’habitatge cooperatiu “en cessió d’ús” és garantir un preu per sota del mercat de lloguer i oferir   l’estabilitat d’un habitatge en propietat sense haver d’assumir la inversió d’una compra.

El model de propietat col·lectiva, anomenat “Sòl Comunitari” (Community Land Trust), separa la propietat de la gestió i ús, amb l’objectiu que el patrimoni no pugui retornar mai al lliure mercat especulatiu. Els propietaris són les entitats Casal Popular La Turba, Fundació La Dinamo i Coop57, que n’han cedit l’ús a La Titaranya perquè en faci una gestió comunitària.

La cooperativa d’habitatges té ara el repte d’impulsar la seva segona promoció als immobles del C/ dels Metges 14, 16 i 18, condicionat a l’entrada de noves sòcies i entitats. Junt amb l’impuls de la Comunalitat de Valls, de la qual n’és l’entitat sol·licitant, La Titaranya comença a desplegar amb força el seu objectiu de recuperar físicament i social el Centre Històric de la ciutat, a través de l’Economia Social i Solidària.

PROGRAMA

Inauguració de Ca Robusté (C/Carnisseria 23-25, Valls)

  • Dissabte 04/11/ 2023 

11h Portes obertes

Visita lliure a la museïtzació de Ca Robusté (baixos de l’edifici)

Visita guiada a l’interior (sala de les guixeries, pisos, espais comuns), amb reserva

12h Xerrada: “El projecte arquitectònic de Ca Robusté, la rehabilitació d’un edifici del s. XIII”, a càrrec d’Eixam Arquitectures i L’Aparador. Sala dels arcs.

13h Parlaments i vermut musical. Pl. de les Garrofes

14h Dinar, amb reserva

Per reservar visita i/o dinar omple aquest formulari.

  • Dijous 9 de novembre

19h Sala dels arcs de Ca Robusté

Xerrada: “Els valors patrimonials i històrics de Ca Robusté”, a càrrec de Moisès Díaz, autor de l’informe arqueològic-històric.

  • Dijous 16 de novembre

19h Sala de les guixeries de Ca Robusté (C/Carnisseria 25, 1r 4a)

Xerrada: “Conservació i restauració de les guixeries gòtiques de ca Robusté, un cas singular a Catalunya”, a càrrec d’Anna Pluvinet i Ingrid Bejarano.

  • Divendres 17 de novembre

19h Sala dels Arcs de Ca Robusté

Xerrada inaugural de l’exposició Catalunya, Terra Cooperativa, a càrrec d’Anton Gavaldà.

Un recorregut per l’ahir, l’avui i el demà de les pràctiques cooperatives.

Exposició visitable del 17de novembre al 26 de gener, durant l’horari de la botiga La Bajoca, on s’ha de demanar.

Leave a Reply