La Titaranya SCCL guanya el premi europeu “Acció Transformadora de l’any 2021”

24 de novembre de 2021 – Brussel·les, Bèlgica

La Titaranya SCCL va ser anunciada com la guanyadora del Premi Acció Transformadora 2021 en una cerimònia virtual organitzada pel Comitè Europeu de les Regions. L’ acció transformadora de l’entitat se centra en la rehabilitació física i social del Centre Històric de Valls. La iniciativa va ser seleccionada pel jurat pel seu potencial per catalitzar una transformació sociocultural i socioeconòmica dins de la seva comunitat. Juntament amb el prestigiós trofeu i el títol d'”Acció Transformadora de l’Any 2021″, La Titaranya també rep 10.000 euros per ajudar a donar suport a noves accions.

La Titananya SCCL va expressar el seu agraïment en el marc d’una sessió del Comitè Europeu de les Regions: “Moltes gràcies per atorgar-nos aquest premi! Per a nosaltres és molt valuós haver estat seleccionat juntament amb dos ajuntaments. Aquest premi és un reconeixement a l’esforç de tanta gent. És un reconeixement a tots els projectes d’economia social i solidària que estan demostrant que hi ha una manera de generar una economia local i una economia democràtica fora del capitalisme. Estem molt contents perquè aquest és un símptoma que la transició tant esperada cap a una societat justa i sostenible és possible. Moltes gràcies a la Plataforma de Ciutats Sostenibles i al Comitè Europeu de les Regions per la feina que esteu fent i per aquest premi”.

La Titaranya va aprofitar l’avinentesa per enviar una salutació als polítics i activistes exiliats a Europa i reclamar el seu retorn i la fi de la persecució ideològica.

L’objectiu d’aquest projecte de mentalitat cívica és garantir que els habitants locals puguin assolir un habitatge assequible i uns nivells de vida dignes. La Titaranya ha desenvolupat una estratègia a llarg termini amb governança directa de la ciutadania per generar plans d’habitatge social, locals per a organitzacions, espais públics, recuperació del patrimoni i una botiga d’alimentació ecològica. L’equip encarregat d’executar l’actuació, i multiplicar-la, està especialitzat en rehabilitació, construcció amb perspectiva mediambiental i urbanisme feminista.

Juan Espadas Cejas, alcalde de Sevilla i president de la Comissió de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Energia del Comitè de les Regions, i membre del jurat del Premi Acció Transformadora, elogia l’organització pel seu enfocament innovador per regenerar un barri local:

La Titaranya SCCL és el perfecte exemple de com el fort compromís ciutadà i un enfocament
socioeconòmic integrat poden avançar en l’acció transformadora per revitalitzar les comunitats locals i crear un futur compartit basat en la sostenibilitat, la solidaritat, la inclusió i la cooperació.

Mentrestant, Wolfgang Teubner , director regional d’ICLEI Europa i membre del jurat del Transformative Action Award, subratlla la capacitat de La Titanarya per localitzar l’acció:

“Per assolir els objectius del Pacte Verd Europeu necessitem que els governs locals i els actors de la societat civil sobre el terreny l’apliquin i accelerin l’acció. La Titaranya SCCL ha demostrat de manera convincent que la transformació positiva es pot produir quan els actors locals s’apropien de la creació d’un futur sostenible i equitatiu”.

Al costat de La Titaranya SCCL, dues ciutats van ser nominades al Premi: l’Ajuntament de Nijmegen, Països Baixos, per la seva iniciativa ‘Kleurrijk Groen’ , que aprofita la diversitat com a eina per crear comunitats més sostenibles, i l’Ajuntament de la Coruña, Espanya, per la seva iniciativa xarxa d’horts urbans, que conrea la resiliència comunitària oferint oportunitats ambientals, socials i econòmiques.

Tots els finalistes d’enguany van impressionar el jurat amb les seves accions transformadores i el seu desig de construir una Europa millor, però, La Titaranya va destacar per raons que Hakan Lucius , cap de Responsabilitat Corporativa, Banc Europeu d’Inversions i membre del Jurat del Transformative Action Award, deixa clar. :

“Felicitats a La Titaranya SCCL. Aquest projecte prometedor integra tots els components principals de la sostenibilitat; qüestions mediambientals, reptes socials i bon govern amb un enfocament de baix a dalt que impliqui totes les parts interessades clau. Envia un missatge fort que mostra com un barri degradat es pot convertir en una oportunitat per a un lloc més sostenible i inclusiu per viure”.

Antecedents:

El Premi Acció Transformadora està organitzat per ICLEI Europa, el País Basc i l’Ajuntament d’Aalborg; compta amb el suport del Comitè Europeu de les Regions i del Banc Europeu d’Inversions.

La Plataforma Europea de Ciutats Sostenibles es va posar en marxa l’any 2016, després de la 8a Conferència Europea sobre Ciutats i Pobles Sostenibles al País Basc . Amb el suport de l’Ajuntament d’Aalborg, Dinamarca, el País Basc i ICLEI Europa, la plataforma se centra en l’adopció de la Declaració Basca i el Missatge de Mannheim.

La Declaració Basca és el següent pas per a la sostenibilitat local després de la Carta d’Aalborg (1994) i els Compromisos d’Aalborg (2004). La Declaració Basca posa de manifest la necessitat que els líders locals ambiciosos trobin maneres innovadores de relacionar-se amb la societat civil per afrontar els reptes econòmics, ambientals i socials. Al mateix temps, marca la importància de trobar solucions sostenibles que augmentin el valor econòmic en benefici de la població local.

Els alcaldes europeus van finalitzar el missatge de Mannheim el 21 de setembre de 2020. El missatge es va presentar formalment a la Comissió Europea l’1 d’octubre de 2020 com a part de la 9a Conferència Europea sobre Ciutats i Pobles Sostenibles , organitzada per ICLEI Europa i la ciutat de Mannheim (Alemanya). ). Es basa en les accions transformadores catalitzades per la Declaració Basca (2016) i és una resposta col·lectiva al Pacte Verd Europeu.

Leave a Reply