La Titaranya invertirà més d’un milió i mig d’euros en la rehabilitació del BCIL Ca Robusté

La cooperativa alerta a l’Ajuntament de Valls: “no existeixen les condicions per a la recuperació del barri antic”

Valls, 15/05/2021. La Cooperativa d’habitatges i locals socials en dret d’ús La Titaranya ha presentat aquest dissabte la rehabilitació de l’immoble catalogat com a BCIL “Ca Robusté”, al C/Carnisseria 23 i 25, que acollirà 7 habitatges qualificats de protecció oficial i 3 locals socials.

La Titaranya va anunciar al juny del 2019 la primera fase de la promoció d’habitatges al C/ dels Metges 14, 16 i 18, però l’atorgament d’un ajut FEDER el setembre del 2020 de mig milió d’euros per a la rehabilitació patrimonial de Ca Robusté ha fet invertir l’ordre de les fases, i es començarà així pels edificis del C/ Carnisseria. A aquest ajut se li ha de sumar un altre de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de 200.000€, per a la rehabilitació patrimonial del mateix edifici. La inversió total sobrepassarà el milió i mig d’euros, que estaran finançats en part per la cooperativa de crèdit Coop57, copropietària de l’immoble juntament amb la Fundació La Dinamo i el Casal Popular La Turba. La Titaranya ha rebut també el suport d’altres entitats com la Diputació de Tarragona, la mateixa Fundació La Dinamo, la Fundació Coop57, el COAC, , diversos Casals i Ateneus dels Països Catalans i persones a títol individual a través de la campanya “Recupera 1m2 del Centre Històric“.

Els estudis previs de l’edifici han posat al descobert un element patrimonial únic a Catalunya per la seva antiguitat, estat de conservació i superfície: un sostre de guixeres ornamentals gòtiques comprable només als exemples existents a Segòvia. Les guixeres se sumen als 4 arcs gòtics de la planta baixa, un gran celler subterrani del segle XVIII i la façana, que és l’únic element catalogat actualment a l’espera de l’aprovació del POUM, que en catalogarà la resta d’elements. Aquest conjunt patrimonial serà visitable pel públic i La Titaranya espera convertir-lo en un atractiu cultural i turístic més de la ciutat. Així mateix, s’han cedit al Museu de Valls les guixeres gòtiques que van aparèixer en l’enderroc de l’edifici del C/Carnisseria 25.

El projecte arquitectònic es completa amb un nou passatge que donarà accés al pati interior d’illa de 300m2, i que en la segona fase, amb la rehabilitació de “Ca l’Alemany”, connectarà amb el C/dels Metges. Aquests espais oberts permetran accedir als baixos dels edificis, que acolliran les activitats culturals i socials de les entitats sòcies de La Titaranya.

“No existeixen les condicions per a la recuperació del barri antic de Valls”

La Titaranya ha aprofitat la presentació per alertar a l’Ajuntament que “no existeixen les condicions per a la recuperació del Centre Històric de Valls”. Segons declaracions del portaveu de la cooperativa, Tais Bastida, “l’àrea d’urbanisme està saturada i treballa amb uns terminis incompatibles amb els calendaris d’ajuts públics com LEADER, FEDER o el mateix Departament de Cultura, sense els quals és impossible treballar en grans projectes en un casc antic”. De fet, La Titaranya ha estat apunt de perdre el FEDER per aquest motiu i ha hagut de modificar el projecte a causa de l’endarreriment de l’aprovació del POUM, fent perillar l’operació. Bastida denuncia que “aquest endarreriment té paralitzada la ciutat des de fa anys” i que “els continus anuncis d’aprovació imminent del POUM han posat en perill les inversions i els projectes, com en el nostre cas, que ens vam fiar de la paraula de l’Ajuntament en el moment de presentar el FEDER”.

La Titaranya demana a l’Ajuntament “posar-se les piles” amb la imminent arribada de fons europeus per a la regeneració urbana i rehabilitació d’edificis: “s’ha de preparar i informar a la població i s’han de reforçar els equips tècnics municipals per poder aprofitar aquesta injecció econòmica, així com l’augment de sol·licituds d’obra que puguin arribar amb l’entrada en vigor del POUM”.

Finalment, La Titaranya considera insignificants els ajuts a la rehabilitació i la inversió municipal “tant en obres com per fer front als greus problemes socials que viu el barri antic, que està al límit del col·lapse. Revertir la situació social és imprescindible per rehabilitar el barri i no tenim ni un sol educador de carrer.”

Leave a Reply