La Titaranya SCCL presenta una estratègia de barri a llarg termini per al Centre Històric de Valls

Inicia una campanya de finançament popular per a recuperar 1000m2 destinats a usos públics i comunitaris

Valls, 18/11/2019. La Titaranya SCCL, cooperativa d’habitatges i locals socials, ha presentat aquest diumenge 17 de novembre la seva estratègia per a rehabilitar el centre històric de Valls, acompanyat d’una campanya de finançament popular per a recuperar 1000m2 d’usos públics i comunitaris.

La Titaranya SCCL té previst rehabilitar dos grups d’edificis: al carrer dels Metges 14, 16 i 18, i al carrer Carnisseria 23 i 25. Però més enllà d’aquestes dues promocions, que portaran al barri més de 20 noves famílies i una desena d’entitats sòcio-culturals, La Titaranya pretén seguir rehabilitant immobles al centre històric en el futur.

Com ho vol fer La Titaranya?

De moment, La Titaranya ha estat capaç d’atraure la inversió necessària per a la compra d’aquests primers immobles a rehabilitar. També ha trobat les aliances necessàries per a dur-ho a terme: compta amb l’assessorament de la Fundació La Dinamo, especialitzada en la promoció d’habitatge cooperatiu, així com de Coop57, cooperativa de finances ètiques que finançarà part de la inversió; la resta de la inversió es finançarà amb les aportacions de les sòcies, subvencions i donacions.

Un cop La Titaranya hagi retornat el crèdit d’aquesta primera promoció, previst a 25 anys, començarà a acumular capital propi gràcies a les quotes mensuals que aporten les sòcies habitants. Tots aquests ingressos serviran per al manteniment futur dels edificis però també per a noves promocions al barri, atès que al ser una entitat sense afany de lucre ha de reinvertir els beneficis en el seu objecte social.

Per altra banda, La Titaranya està treballant amb la creació d’equips professionals especialitzats que facin possible l’actual promoció i replicar-la amb èxit en el futur. L’equip arquitectònic està format per una aliança entre L’Eixam Arquitectures SCCL i L’Aparador, dos despatxos d’arquitectes del barri que compten ja amb experiència en la rehabilització d’edificis i s’estan formant en l’elaboració de projectes arquitectònics per a cooperatives d’habitatge, que inclouen la participació dels usuaris.

L’Economat SCCL és la cooperativa de treball vallenca que està coordinant tot el procés de creació i promoció de La Titaranya; aquesta experiència serà clau per a futures promocions d’habitatge cooperatiu al centre històric al voltant de comunitats solidàries i apoderades. Finalment, les properes setmanes veurà la llum MilMans Assessoria SCCLP, una nova gestoria vallenca especialitzada en economia social i formada en la gestió fiscal i financera de cooperatives d’habitatge.

A banda de la rehabilitació física del barri, l’estratègia de La Titaranya passa també per la dinamització social i comunitària. És per això que vol omplir els locals i espais comunitaris amb entitats i cooperatives. Per un cantó, entitats com el Casal Popular La Turba, La Bajoca o L’Economat SCCL, ubicaran la seva seu social a La Titaranya, adquirint el dret d’ús d’un local propi. Però les entitats que no puguin fer les aportacions al capital social per accedir a un local propi, podran igualment esdevenir-ne sòcies i fer ús dels espais compartits: una gran sala d’actes, sales de reunions, una cuina i una plaça de 300m2. És el cas, per exemple, del Bou de Valls o de Llumull Accions Audiovisuals. Tots aquests espais estaran a disposició també del veïnat amb la voluntat de generar noves línies d’activitat que ajudin a la integració social del barri.

Tothom pot participar en la recuperació del centre històric de Valls, a partir de 50€ el metre quadrat

Aquesta campanya de co-finançament popular pretén finançar els mil metre quadrats d’usos públics i comunitaris que tindrà la primera fase de la promoció de La Titaranya. Aquí s’hi inclouen sales de reunions, una cuina, una sala d’actes, la plaça de 300m2 i un nou carrer de 200m2. La Titaranya fa una crida a la població a fer realitat aquest nou pol d’activitat i de vida que vol ser un revulsiu per a la recuperació del centre històric de Valls. Per a participar-hi, es poden adquirir metres quadrats al web www.latitaranya.coop a través del pagament amb targeta, o bé presencialment al local de l’Economat, al C/Abat Llort 22, baixos de Valls. Es proposa la recuperació d’1m2 per 50€ o bé el mig metre per 25€. Els participants rebran un element recordatori i el seu nom constarà en un lloc visible.

Es poden recuperar metres quadrats al web www.latitaranya.coop pagant amb targeta, o bé presencialment al local de l’Economat SCCL (C/Abat Llort 22, baixos, de Valls). També es podran recuperar metres quadrats a la parada informativa que La Titaranya tindrà al Mercat de Nadal de Valls, els dies 14 i 15 de desembre.

Leave a Reply